dinsdag 26 augustus 2014

maak eens een hemd met doorlopende print - makkelijker gezegd dan gedaan? of toch niet?

Ik droomde er al een tijdje van om kleding te maken dat er 'echt' uitziet. Bij een hemdje leek me het noodzakelijk dat de print van het voorpand dus zou doorlopen, wat me niet evident leek.

En toen kwam er een plaatsje vrij op een hemdjesworkshop met vriendinnen. De ideale kans dus om die opdracht aan te pakken! Gepakt en gezakt (Roxanne moest natuurlijk mee om op tijd haar mamamelkje te krijgen he) vertrokken we richting Valerie. Valerie Boone is de gepassioneerde auteur van het boek Remi & Cosette en een getalenteerde lesgever. We kozen allemaal een verschillende patroon naar keuze, de ene maakte een theo, de andere haalde zijn patroon uit Ottobre en ikzelf speelde op safe en haalde mijn vertrouwde gingerbreadpatroon nog eens boven.

Maar het doel, voor mij dan toch, van de workshop was niet om een hemdje in elkaar te steken, want dat heb ik nog gedaan, maar wel om die print te laten doorlopen. Natuurlijk hebben we daarvoor een katoentje met print nodig he en ik hou wel van een uitdaging dus koos ik het drukste patroon uit mijn katoentjesbak, een leuke zomerse print van vintage trailers by Elizabeth's Studio. Het achterpand moest in effen rood wegens gebrek aan voldoende stof maar t ziet er ook mooier uit dan overal dezelfde print te hebben, zeker bij zo'n drukke print.

Elke stof, hoe druk de print ook is, valt in herhaling, maw het patroon van de print komt altijd terug. Om het simpel te zeggen als je driehoekjes hebt rood geel groen dan zal je op een gegeven moment terug die driehoekjes in dezelfde volgorde tegenkomen. Bij veel stoffen herhaalt de print zich om de 30 cm ongeveer. Belangrijk om te weten voor je aan dergelijke puzzelwerkjes begint is te zorgen dat je genoeg stof hebt. Dus vaak moet je op voorhand de overweging maken of je aan je budget denkt, of aan het resultaat.

En nu een doorlopende print in 10 stappen...
1. kies een stof met een repetitieve print
2. knip 1 voorpand zonder rekening te houden met de print
3. kies een 4tal herkenningspunten in je stof. Bij de camperprint qas dat bijvoorbeeld de blauwe camper, het gele dakje, de rode auto, ... Maar dit kan eveneens een bloemetjes zijn, een bepaalde volgorde van kleuren (bij lijnen enzo) 
3. zoek op de resterende stof een plek die overeenkomt met de herkenningspunten, zorg dat die ruim genoeg is
4. bekijk je patroon, hou rekening met voorpandbeleg, knopenpad, ... Meestal staat er op je patroon een middenpunt aangeduid, het centrale punt van je hemdje als het ware.
5. Hou er rekening mee dat je knopenpad moet overlappen, meestal is dat 2 cm die overlapping.
6. Teken eventueel op je patroonpapier die 2 cm af, dan kan je straks dat patroonpapier onder je ander voorpand schuiven om pas te leggen.
7. Leg je reeds geknipt voorpand op de stof zodanig dat het voorpand en de stof onder het voorpand identiek zijn. Plooi je voorpand reeds zoals het er afgewerkt zal uitzien. (beleg al naar achteren plooien indien nodig)
8. schuif je patroon onder het reeds geknipt voorpand tot aan je aangebrachte markering op je patroon.
9. speld patroon vast en verwijder je reeds geknipt voorpand.
10. Knip het voorpand en naaien maar.

Beetje duidelijk? De volgende keer dat ik een doorlopende print maak, fotograaf ik dit stappenplan :)
Wil je een onzichtbaar borstzakje, dan ga je op de zelfde manier te werk .

Veel succes! 

Zo ziet mijn hemdje er uit.... Zoek het borstzakje ;)

Benieuwd naar de hemdjes van de andere naailustige hemdjesmakers? Check deze in Adivastyle dan eens!

2 opmerkingen:

  1. Duidelijke uitleg, hier ga ik nog wel eens terugkomen. Prachtig hemdje, je kleine deugniet staat er mooi mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi hemdje gemaakt en tof dat je een stappenplan maakte voor ons allen.Voorlopig waag ik me er nog niet aan...

    BeantwoordenVerwijderen